More Uses

Can You Use Outdoor Artificial Turf Indoors?

The US fire rules for turf used as a floor, home vs commercial, what eight spec sheets actually report, slab moisture limits, infill, odor and cleaning indoors.

On this page
  1. Is artificial turf a carpet under US law?
  2. What does the building code require for turf indoors?
  3. Which rule applies to your room?
  4. Why does the pill test not settle fire safety?
  5. What do turf spec sheets actually report?
  6. What changes when you lay landscape turf on an indoor slab?
  7. How do you clean and control odor indoors?
  8. When does this answer stop applying?
  9. Frequently asked questions

This page is for homeowners putting turf in a basement, sunroom, playroom or garage gym, and for business owners fitting out a shop or office. The European product pages that rank for this question quote Bfl-s1 and Cfl-s1 classes, which are not the US tests. We lined up the federal rule, the model building code and eight turf spec sheets so you can check a product before buying.

Is artificial turf a carpet under US law?

Once it is on a floor indoors, yes. The federal Standard for the Surface Flammability of Carpets and Rugs, 16 CFR Part 1630 (FF 1-70), defines a carpet as any finished product "made in whole or in part of fabric or related material" used as a floor covering "exposed to traffic in homes, offices, or other places of assembly or accommodation." It counts whether or not the product is nailed, stapled or glued down, if it has one dimension over 6 ft and an area over 24 sq ft. Smaller pieces "intended to be assembled upon installation" into a larger area are included too, so interlocking turf tiles count.

The test is small. Eight dried 9 x 9 inch specimens each get a burning methenamine tablet in the center. A specimen passes if the char stops more than 1 inch from the edge of the 8 inch hole in the steel frame that holds it flat, and seven of the eight must pass.

This is a rule on the product, not on you: the same part has makers retest machine-made carpet after the first 25,000 linear yards and every 50,000 after that. Your job is to buy turf whose sheet shows the result.

What does the building code require for turf indoors?

We read Section 804 in the Florida Building Code, Building (2020), which carries the International Building Code text. Its exception covers only traditional floors such as "wood, vinyl, linoleum or terrazzo" and resilient materials "not comprised of fibers," so turf gets no exception. Then:

  • 804.4.1: "In all occupancies," floor coverings must pass the pill test (16 CFR 1630) or ASTM D2859.
  • 804.4.2: in stair and ramp enclosures, exit passageways, corridors, and rooms "not separated from corridors by partitions extending from the floor to the underside of the ceiling," floor coverings need a radiant panel rating: Class I (0.45 W/cm² or more) in Groups I-1, I-2 and I-3, and Class II (0.22 W/cm² or more) in Groups A, B, E, H, I-4, M, R-1, R-2 and S.
  • Sprinkler exception: in a fully sprinklered building, Class II is accepted where Class I is required, and a pill test pass is accepted where Class II is required.
  • 804.3: carpet-type coverings "shall be tested as proposed for use, including underlayment," labeled with a hang tag or similar, and test reports must be "furnished to the building official upon request."

California is stricter. The 2025 California Building Code (in effect from January 1, 2026) replaces the pill test in all occupancies with ASTM E648 plus "a specific optical density smoke rating not to exceed 450 per ASTM E662," including in its sprinkler exception.

Single-family homes are not in the 804.4.2 list. The residential code we read, the Florida Residential Code (2020), sets flame spread limits for wall and ceiling finishes (R302.9) and has no floor covering rule in that chapter. In a house, the federal pill test is the floor.

Which rule applies to your room?

Where the turf goesRule that governsWhat the spec sheet must show
Basement, sunroom, playroom or garage gym in a house16 CFR 1630 product standardPill test pass (FF 1-70 or D2859)
Commercial room behind full-height wallsIBC 804.4.1Pill test pass
Corridor, exit or open-plan room, Group A, B, E, M, S and others, no sprinklersIBC 804.4.2E648 Class II, 0.22 W/cm² or more
Same spaces, fully sprinklered804.4.2 exceptionPill test pass
Corridor or exit in Group I-1, I-2 or I-3, no sprinklersIBC 804.4.2E648 Class I, 0.45 W/cm² or more
Same, fully sprinklered804.4.2 exceptionClass II
Any occupancy in California2025 CBC 804.4.1E648 result plus E662 smoke density 450 or less

The code puts stores in Group M ("retail or wholesale stores") and offices in Group B, so an open-plan store or office with no sprinklers needs Class II under the model code. Ask the building department which edition and amendments it enforces.

Why does the pill test not settle fire safety?

Because it was never meant to. Walter Müller's paper for the 2004 ISSS meeting in Vienna (Artificial Turf, Burning Behaviour) says indoor turf is "a different risk-scenario than that of outdoor use." It summarizes a 2002 Labosport study for UEFA, which found:

  • Unfilled turf "burns well": polypropylene yarn "burns intensively without special flammability-treatment," and the latex backing "burns very severely."
  • Recycled SBR rubber infill showed "clearly worse fire behaviour" than EPDM, with high smoke density, and fires that restarted after being put out.
  • "The test with tablets is not suitable for the examination of burning behaviour due to little intensity of the flame."

The radiant panel numbers show the gap. A Tarkett patent, US 8,986,807, reports a control turf system with its usual rubber infill at 0.09 W/cm² in ASTM E648, under half the 0.22 needed for Class II. The patent says many turf systems "fail one or more of these tests, or are only given a class II certification." A system with about 73% encapsulated fire retardant by volume in the top 1/8 inch of infill earned Class I.

Infill can also help. An ASTM E648 report on a 60 oz turf with 2.5 lbs per sq ft of sand under 3.0 lbs of TPE infill averaged 0.49 W/cm² over three specimens: Class I. But 804.3 asks for the test "as proposed for use," so that result says nothing about the same carpet laid bare.

What do turf spec sheets actually report?

We checked eight current sheets and product pages for the two fire tests.

Product (source)TypePill test (D2859 or FF 1-70)Radiant panel (E648)
FieldTurf Test-FitGym turf, 59.7 oz attached foam8 of 8 pass, "Meets 16CFR 1630"Not listed
Greatmats Gym Turf SelectGym turf, 5 mm padPassNot listed
Greatmats Pet Turf ProNylon landscape, 81 ozPassNot listed
Turf & Ivy OnyxPE landscape, 86 oz8 of 8 passNot listed
Turf & Ivy Lumi PearlPE landscape, 112 oz8 of 8 passNot listed
LEEBP-78PE landscape, 66 ozNot listedNot listed
Grizzly Grass carpet tilesIndoor/outdoor PET tile, 24 ozPassClass 1, plus E662 smoke pass
AstroTurf RootZone 3D3 with sand and TPE (report above)Sports system with infillNot in report0.49 W/cm², Class I

Six of the eight state a pill test pass, including three of the four landscape turfs. Only two report E648: the carpet tile and the infilled sports system. So most landscape turf has the paperwork for a house, and none of these landscape sheets has it for a commercial corridor.

What changes when you lay landscape turf on an indoor slab?

Leave out the infill. Greatmats says on its landscape and gym turf pages that "infill is not needed for indoor installations." Sand tracks through the house, and rubber infill adds the fire and smoke problems above. Which turfs stand up without it is covered in do you need infill.

Test the slab for moisture vapor. A turf backing laid on a basement slab traps moisture rising through the concrete. For glue-down jobs, the Grasstex indoor installation guide says all concrete floors should get an anhydrous calcium chloride test, which takes 3 days. It calls 3 lbs per 1,000 sq ft per 24 hours or less "acceptable for most turf," and says the risk rises from 3 to 5 lbs. It also wants 65 to 95 F, 10 to 65% humidity and a slab no colder than 65 F, held 48 hours before, during and after.

Prefer polyurethane backing on a damp slab. Latex coatings can soften with long wetting, and the UEFA study found latex backing burns "very severely." Polyurethane resists moisture better; see latex vs polyurethane backing.

A foam pad adds the cushion a slab lacks, but on a commercial job 804.3 means turf and pad are tested together. Pad, glue and threshold details are in turf on concrete, and cure times in how long before you can walk on new turf.

How do you clean and control odor indoors?

You cannot hose turf indoors, so treat it like carpet: vacuum, spot clean, and use low-moisture extraction rather than soaking. Persistent odor means liquid has reached the backing or the slab. For a dog, use a removable patch you can rinse outside, not wall-to-wall turf; see puppies and potty training. Check the products to avoid list before using anything stronger than a mild cleaner.

When does this answer stop applying?

For sled lanes, choose purpose-built gym turf. Indoor sports fields with full infill need a fire engineer. Outdoors these tests do not govern turf; embers and fire pits are covered in burns and fire damage. A fire marshal, landlord or local amendment can ask for more than the model code.

Frequently asked questions

Is indoor artificial grass different from outdoor turf?

Often only in what it has been tested for. In our table, the indoor tile and the tested sports system reported radiant panel classes, while landscape turf reported at most a pill test. Outdoor turf with a pill test pass can go on a floor in a home. For commercial corridors and open-plan rooms you need the E648 class too, tested with any pad you will use.

Do Bfl-s1 or Cfl-s1 ratings count in the US?

Not as written. Those are European EN 13501-1 classes. Müller lists that standard next to the EN ISO 9239-1 radiant panel test, which he calls similar to ASTM E648. A US building department enforcing IBC 804 asks for an E648 or NFPA 253 class and a pill test result. A European class tells you the product was tested, so ask the supplier for the US reports.

Can I put artificial turf in a garage gym?

Yes. In a house we found no floor covering rule beyond the federal pill test, so buy turf that lists a pass. The bigger issues are the slab and the use: run the moisture test before gluing, leave out sand infill, and choose short, dense gym turf if you will push sleds. A loose-laid roll is easier to lift if the slab turns out damp.

Does a small turf mat need to pass the pill test?

The federal definition only covers pieces over 6 ft in one dimension and over 24 sq ft. A 5 x 5 ft mat (25 sq ft) has no side over 6 ft, so it falls outside that definition. A 4 x 8 ft mat (32 sq ft) is inside it. Tiles that assemble into a larger floor are covered.