How Close Can Artificial Turf Be to Your House?
Turf can run to the wall. What the codes limit is height and slope. Seven clearances in one table, the height stack that breaks them, and a side yard grading example.
On this page
- How close to the house can artificial turf go?
- Where do you measure the clearance from?
- Why do turf installs end up too high against the wall?
- How much should the ground slope away from the house under turf?
- What if the side yard is too narrow for 10 feet of slope?
- Does turf against the house cause termites or rot?
- Should you leave a gravel strip between the turf and the wall?
- When does this page stop applying?
- Frequently asked questions
This page is for homeowners and installers laying turf along a house wall, which is usually a side yard or the strip behind a patio. We gathered seven clearances from building codes, a county code directive, two California grading policies, a siding manufacturer's instructions and Florida termite guidance, and put them in one table. By the end you will know the height and fall the turf has to meet, and why the usual turf install breaks them.
How close to the house can artificial turf go?
Among the rules we read, only fire rules set a distance from the wall. Height and slope are regulated everywhere: the codes protect the bottom of the wall and want water carried away from the foundation. Turf counts as ground there, and here is what each rule asks of it.
| Limit | Requirement | Source |
|---|---|---|
| Stucco weep screed | At least 4 in above the earth, 2 in above paved areas; weep holes never covered | IRC R703.7.2.1 |
| Wood siding and sheathing | 6 in from the ground, or decay-resistant or treated wood | IRC R317.1 |
| Fiber cement lap siding | Local code clearance to grade (6 in min. in the detail); 1 to 2 in from paths, steps and driveways | James Hardie instructions |
| Florida termite gap | 6 in between any exterior wall covering and final earth grade | Florida Building Code |
| Grade away from the foundation | 6 in of fall in the first 10 ft; swales and paving at least 2 percent | IRC/CRC R401.3, CBC 1804.4 |
| Florida irrigation and downspouts | Irrigation 1 ft or more from the sidewall; downspouts discharge at least 12 in out | Florida Building Code |
| Wildfire Zone 0 | LA County Fire: no turf within 5 ft of qualifying structures; San Diego: 2 ft | Local fire rules |
The weep screed figures come from Maricopa County's code directive DD-5004-01, which quotes IRC R703.7.2.1 and adds: "In no case shall the weep screed holes be covered by concrete, stucco or other material." The siding rule is R317.1 item 5 as quoted in a July 2024 North Carolina fire marshal interpretation of the 2018 state residential code. The fiber cement detail is in the HardiePlank installation instructions filed for Florida product approval. The Florida termite and downspout figures are in a Florida Building Commission termite guide (an older edition), and the 1 ft irrigation rule is restated in UF/IFAS's The Facts About Termites and Mulch. Zone 0 is covered in our Zone 0 turf guide.
Where do you measure the clearance from?
The codes measure to "the earth," "the ground" or "final earth grade." For a turf yard we measure from the top of the turf backing, where the infill sits, not from the compacted base under it. That is our reading: turf is not paving, because its blades and infill hold rain and splash it back at the wall the way soil does. So use the earth figures (4 in for stucco, 6 in for siding), not the 2 in paved figure. The 1 to 2 inches of blade above the backing also holds water against the wall, one more reason to stay well below the line.
Why do turf installs end up too high against the wall?
Because the turf system has thickness, and the easy way to install it adds that thickness on top of the old soil. A typical system is 2.5 to 4 inches of compacted base (see base preparation), plus backing, infill and pile. One manufacturer's turf installation guide tells installers to "Remove 4"-6" of dirt below the level at which you want the turf" and to "slope the base away from the house." Dig to that depth and the yard ends up where it was. Skip the dig, and the yard grows by the whole system's thickness. That happens most often when turf goes straight over an old lawn, which is why we advise against it.
Use the base material calculator to price the extra excavation along the wall. It is a narrow strip: a 40 ft wall dug 2 ft out and 4 in deep is about 1 cubic yard (40 x 2 x 0.33 = 26.7 cu ft).
How much should the ground slope away from the house under turf?
Six inches in the first 10 ft, which is a 5 percent slope. R401.3 of the residential code (quoted in the Orange County Public Works grading policy, updated November 7, 2024) says "The grade shall fall a minimum of 6 inches within the first 10 feet." The California Building Code's 1804.4 says the same in its own terms: 5 percent for 10 ft, with swales and impervious surfaces near the foundation at a minimum of 2 percent.
Turf guides often quote 1 to 2 percent, a fall that keeps a lawn looking flat. Both numbers are right in their place: within 10 ft of the house the code's 6 in in 10 ft governs, because it protects the foundation; beyond 10 ft, the turf grade is up to your drainage plan.
Which layer has to fall? The subgrade. Turf drains straight through its backing into the base, and the water then moves across the compacted soil underneath. If that soil tilts toward the house, a perfectly sloped turf surface still delivers water to the foundation. Shape the subgrade first and let the base follow it (more in how artificial turf drains).
Some jurisdictions accept less. The CBC exception allows 2 percent "where climate or soil conditions warrant." Hemet's May 2024 engineering memo and the Orange County policy let pervious ground near the foundation fall at 2 percent, but only with a geotechnical report showing low to medium expansion soil, area drains at most 20 ft apart (10 ft in side yards under 10 ft wide) and a civil engineer's sign-off. It is an alternative you apply for, not a default.
What if the side yard is too narrow for 10 feet of slope?
Then the code changes the requirement instead of waiving it: "Where lot lines, walls, slopes or other physical barriers prohibit 6 inches of fall within 10 feet, drains or swales shall be constructed to ensure drainage away from the structure."
Shade keeps narrow side yards wet longer; our shade and side yards guide covers the turf choice.
Does turf against the house cause termites or rot?
Turf does not feed termites, but the installation can hide them or open a path. Three points from the sources:
- Inspection gap. UF/IFAS says to "maintain about a 6" inspection space so that subterranean termites can be seen." Turf built up to the siding hides mud tubes just as thick mulch does.
- Treated soil. Of the treated soil band around a foundation, Mississippi State Extension says "that band of soil must not be disturbed" and "Do not dig, till, or add soil in this area" (source). A turf dig along the wall does exactly that, so ask your pest control company before digging whether the band will need retreatment.
- Water at the wall. UF/IFAS advises to "avoid watering next to foundation walls." Turf removes lawn irrigation, which helps, but cap heads near the wall properly (see what to do with sprinklers) and send downspouts at least 12 in out onto a splash block, or pipe them under the base to an outlet.
Should you leave a gravel strip between the turf and the wall?
It is the cleanest answer when the clearances are tight. A 12 in band of rock along the foundation gives an inspection strip, keeps turf edges out of the splash zone, and puts edging between the turf and the wall instead of tucking it against stucco. No code we read requires it outside fire zones. For the border itself, see edging and borders. In LA County fire areas, the gravel or pavers go the full 5 ft.
Running turf to the wall is fine when the clearance and fall are met. Tuck or nail it to a nailer board set below the screed, not to the stucco or siding itself.
When does this page stop applying?
These are code minimums for houses built under the IRC or a state version of it. Your city may have adopted other editions or local amendments. An older house may have been built with less clearance than these figures; turf should not take away what is left. Turf on a concrete patio against the house follows the paved figures and the slab's own slope; see turf on concrete. If the yard already drains toward the house, fix the grade before any turf discussion. Where grading work needs a permit, see do you need a permit for artificial turf.
Frequently asked questions
Can artificial turf touch the side of the house?
Yes, if its surface sits low enough. Keep the top of the backing at least 4 in below a stucco weep screed and 6 in below wood siding, or 6 in below any wall covering in Florida. Never lay turf, base or infill over the weep holes. If the existing soil is already near those lines, excavate along the wall or leave a rock strip instead of running turf to the wall.
Can turf go right up to a brick wall?
The sources we read set no separate clearance for brick veneer, except Florida's 6 in termite gap, which applies to any exterior wall covering. The limits that still apply are the grade (6 in of fall in 10 ft) and anything above the brick line, such as siding or a sill. Keep the base below the bottom of the veneer and slope the subgrade away.
Do I need a drain along the house under turf?
Only where you cannot get 6 in of fall in the first 10 ft, which is common in side yards. The code then requires a swale or drain to move water away. A swale along the fence or a perforated pipe at the low edge, run to the street or an outlet, satisfies the intent. Open yards with room for the full slope usually need no drain at the wall.
Can I raise the yard with turf to meet my back door?
Not along a wall with stucco or siding, if raising it eats the 4 in or 6 in clearance. Build the extra height as a step, a landing or a patio slab with its own 2 percent fall away from the door, then start the turf from that. Paved surfaces need only 2 in to a weep screed, which is why a landing solves the threshold problem.